Zapadna Srbija

Geografski položaj, granice i prostiranje Zapadne Srbije

Zapadna Srbija je deo Srbije koji zauzima prostor izeđu reke Save na severu, Kolubare, Ljiga i Dičine na istoku, Zapadnog Pomoravlja i Starovlaškog kraja na jugu i Drine na zapadu. Površina ove regije je oko 6.500 km2. Deli se na nekoliko manjih regija: Mačva, Posavina, Podrinje, Pocerina, Valjevska Podgorina, Jadar, Rađevina, Tamnava, Lešnica i Azbukovica.


Prirodne karakteristike


Geološki sastav. – U geološkom sastavu ove regije učestvuju stene različite starosti i porekla. Planine su izgrađene od paleozojskih škriljaca, mezozojskih krečnjaka i serpentina. Ima pojava eruptivnih, vulkanskih stena. Niži delovi izgrađeni su od neogenih jezerskih sedimenata i rečnih nanosa.
Reljef. — Južni deo Zapadne Srbije je uži i ima planinski karakter, dok je u severnom delu regija šira i ravničarska. U tom pravcu otiče Drina, smanjuje se nadmorska visina, proređuju se planine, brdski prostor postepeno prelazi u ravnicu koja se prostire između desnog priobalja Save i donjeg toka Drine.
U reljefu dominiraju niske i srednje planine: Gučevo, Boranja, Jagodnja, Sokolske planine, Jablanik, Medvednik, Povlen, Maljen i Suvobor s Rajcem. U Valjevskoj Podgorini, oko Lelića i Bačevca, javlja se kraški reljef u vidu vrtača, uvala i pećina. Poznata je Petnička pećina kod Valjeva.
Klima. – Ova regija ima umereno-kontintalnu klimu s uticajem subplaninske klime na jugu. Srednja godišnja temperatura kreće se oko 11 C. Najhladniji mesec je januar, a najtopliji jul. Godišnja suma padavina je nešto veća u odnosu na druge delove naše zemlje, jer je ovaj deo bliži izvorima vlažnosti na zapadu. Količina padavina povećava se kako se ide ka jugu Šabac 634 mm, Loznica 840 mm, a na planinama je i iznad 1.000 mm.
Vode. – Zapadna Srbija ima raznovrsne, više površinske ali i podzemne vode. Drina, Kolubara, Gradac, Jadar i druge manje reke bogate su vodom. U krečnjačkim terenima javljaju se vrela, a u vrtačama bare i kraće ponornice. Zvorničko jezero je značajan hidrološki objekat ove regije. Nastalo je pregrađivanjem Drine, a voda se koristi za proizvodnju električne energije u hidroelektrani „Zvornik”. Najpoznatiji termomineralni izvori su u Banji Koviljači, Banji Vrujci i Banji Badanji.
Zemljište. — U severnom delu regije zemljište je nisko i podvodno, često plavljeno podzemnim i površinskim vodama. Javljaju se mrtvaje. Najpoznatija je Zasavica, poznati prirodni rezervat. Zelene šume, livade i pašnjaci predstavljaju pravi mozaik i ukras južnog dela ove regije. Tlo je ovde više, oceditije, ali i izloženo eroziji i spiranju. Ima černozema, aluvijalnog i močvarnog zemljišta, gajnjača, smonica i rendzina.
Društvene karakteristike
Stanovništvo. – Zapadna Srbija je relativno retko naseljena. Ima više od 400.000 stanovnika. Stanovništvo je nacionalno homogeno (srpsko). Karakterišu ga negativni demografski tokovi negativan prirodni priraštaj i emigracija. Ovaj prostor poznat je po značajnim istorijskim ličnostima. U Tršiću je rođen Vuk Stefanović Karadžić. U Loznici je rođen naš veliki geograf Jovan Cvijić. U selu Rabrovica kod Valjeva rođena je pesnikinja Desanka Maksimović.
Privreda. – Zapadna Srbija je dominantno agrarni rejon, naročito podstaknuto gajenjem kukuruza. Ovce se više gaje u Valjevskom rejonu.
Šumski fond je znatno manji nego u prošlosti. Ranije je i čitava Mačva bila pod šumama, a sada su šumovite samo planine.
U Donjokolubarskom basenu eksploatiše se lignit koji se koristi u termoelektranama „Nikola Tesla” u Obrenovcu. Rudnik antimona kod Zajače raspolaže značajnim rezervama antimona, olova i cinka, ali on nije u funkciji. U okolini Krupnja i Ljubovije eksploatiše se građevinski kamen, a iz priobalja Drine vade se pesak i šljunak. Industrijski objekti koncentrisani su u većim gradovima.
Saobraćaj je dobro razvijen. Dolinom Kolubare vode Ibarski put i ibarska pruga (Beograd-Valjevo-Požega). Savom se obavlja rečna plovidba (pristaništa u Šapcu i Zabrežju).
Turizam u ovoj regiji nije dovoljno razvijen. Cer je slabo iskorišćena planina za odmor i rekreaciju, iako je u blizini industrijskih gradova. Divčibare na Maljenu razvile su se u planinski turistički gradić. Banjski turizam povezan je s Koviljačom i Vrujcem, a Petnička i Kovačevića pećina omogućuju speleološki turizam.
Naselja. — Većina seoskih naselja je razbijenog tipa, osim u Mačvi. Pojedina seoska naselja vremenom su dobila nove funkcije, te danas predstavljaju lokalna središta. Veličinom, istorijskim i savremenim značajem ističu se Valjevo i Šabac. Manji po prostranstvu i broju stanovnika su Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Koceljeva, Bogatić i Ljubovija.
Valjevo (58.932 st.), na obalama Kolubare, najveće je gradsko naselje ove regije, značajan kulturno-prosvetni i industrijski centar regije. Ima razvijenu prehrambenu, hemijsku industriju, kao i proizvodnju naoružanja. Šabac (53.919 st.), na reci Savi, centar je hemijske, farmaceutske i prehrambene industrije. Loznica (19.212 st.), kroz koju protiče reka Štira, važan je kulturni i privredni centar živopisnog Jadra. Poznata je po industriji viskoze, koja je bila značajna, međutim danas ova industrija ne radi.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.