Heroji geografije

Gimnazija formira inteligenciju i karakter, možda više, snažnije, i u nekim pravcima dublje, nego univerzitet; ona je od velikog uticaja na duh i moralnu vrednost budućih intelektualnih naraštaja. Pored univerziteta, od nje najviše zavisi kakva će se moralna i duhovna atmosfera razviti u državi, kakav će tim dobiti njena civilizacija, i naposletku da li će se usporavati ili ometati razvijanje velikih ličnosti, u kojima se do najvećeg stepena izražavaju osobine jednog naroda.

Jovan Cvijić

Aleksandar von Humbolt, (rođena 14. Septembra 1769 u Berlinu, Prussia [sada Nemačka]— umro 6. maja 1859. godine u Berlinu) nemački geograf i istraživač. Osnivač fizičke geografije i biogeografije.

Fridrih Racel, (rođen 30. avgusta 1844, Karlsrue — umro 9. avgusta 1904, Amerland, Nemačka), nemački geograf i etnograf. Izvršio je glavni uticaj na savremeni razvoj obe discipline.

Karl Riter, (rođen 7. avgusta 1779, Kvedlinburg, Pruska—umro 28. septembra 1859, Berlin), nemački geograf koji je sa Aleksandrom fon Humboltom bio suosnivač moderne geografske nauke.