ZAVRŠENA 14. SVETSKA GEOGRAFSKA OLIMPIJADA U BEOGRADU

U utorak 08. avgusta 2017. godine, završena je 14. po redu Svetska geografska olimpijada – iGeo 2017, koja je održana u Beogradu od 02. do 08. avgusta. Na Olimpijadi učestvovala je 41 zemlja kao takmičarska i 2 zemlje kao posmatrači (ukupno 43). Takmičilo se nešto više od 160 učenika srednjih škola uzrasta od 16 do 19 godina, koji su bili u pratnji svojih predstavnika timova i profesora, te je ovogodišnjoj olimpijadi prisustvovalo više od 300 učesnika iz svih krajeva sveta.

Takmičenje iz geografije sastojalo se iz tri dela: pisani test, multimedijalni test i terenski rad, za čiju organizaciju i sprovođene je bio zadužen tim profesora i saradnika sa Geografskog fakulteta. Ovaj segment (field work exercise) je najkompleksniji deo takmičenja i sastojao se iz dva dela u dva dana. Prvi deo se odvijao na terenu i ove godine je za to odabran Košutnjak. Stručni tim za terenski zadatak činili su nastavnici našeg fakulteta (Aleksandar Petrović, Slavoljub Dragićević i Ivan Novković) uz podršku i pomoć prof. dr Alekseja Naumova sa Lomonosov Univerziteta iz Moskve.
Zadatak na terenu je bio zahtevan i u stručnom i u fizičkom smislu jer je bilo dosta kretanja po terenu. Za uspešnost terenskog dela zadatka pobrinuli su se volonteri, koje su većinom činili doktorandi i studenti Geografskog fakulteta. Volonteri su proveli takmičare između kontrolnih tačaka i omogućili učesnicima da uspešno završe sve zadatke.
Drugog dana su takmičari radili pisani deo terenskog zadatka u kome su morali da iskoriste svoje iskustvo stečeno prethodnog dana. Ove godine glavna tema zadatka bila je uspostavljanje održivog omladinskog turizma na Košutnjaku. Zadaci su pokrili širok dijapazon tema, od fizičke georafije, preko demografije, prostornog planiranja i turizmoloških tema.

Za učesnike su organizovani kulturni događaji i izleti kako bi se upoznali sa Beogradom, prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima i uopšte geografskim prostorom Srbije. Učenici su imali priliku da posete Avalu, Novi Sad, Petrovaradin, Kovačicu, Kalemegdan, hram Svetog Save, Gardoš, Lido u Zemunu, zatim Muzej Mihajla Pupina (Idvor), Muzej Nikole Tesle i Muzej Istorije Jugoslavije, kao i da uživaju u tradicionalnim srpskim gastronomskim specijalitetima.

Svetska geografska olimpijada zatvorena je prigodnom svečanošću koja je organizovana 07. avgusta u Domu učenika železničke škole. Na ceremoniji zatvaranja dodeljene su nagrade za: „Najbolju poster prezentaciju na temu Turizam za mlade u mojoj zemlji“, gde su na osnovu odluke Internacionalnog žirija (u čijem sastavu su bili i saradnici sa Geografskog fakulteta) nagrađene 4 ekipe: Japan (prva nagrada), Mongolija (druga nagrada), Slovačka i Tajland (treća nagrada). Glasovima publike za „Najbolji performans na kulturnoj večeri“ nagrađene su Argentina, Slovenija i Litvanija. Nagrade je uručio direktor Regionalnog centra za talente Beograd II Nikola Srzentić. Na takmičenju osvojeno je ukupno 80 medalja i to 40 bronzanih, 25 srebrnih i 15 zlatnih. Medalje su nagrađenim takmičarima uručili: dr Su Min Šen (ko-predsedavajući Operativne grupe Internacionalne Geografske Unije – IGU), Suzan Lomas (ko-predsedavajuća Operativne grupe IGU), dekan Geografskog fakulteta prof. dr Dejan Filipović i gradski Sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak. Takmičarka iz Srbije, Emilija Đokanović iz Novog Pazara, osvojila je bronzanu medalju na ovogodišnjem takmičenju.
Na svečanom zatvaranju najavljena je sledeća Svetska geografska olimpijada koja će se naredne godine održati u Kanadi, u gradu Kvebeku.

Fotografije sa 14. Svetske geografske olimpijade u Beogradu možete pogledati ovde.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.