Tektonske ploče

Zemlja je prekrivena ogromnim stenama, tačnije pločama nepravilnog oblika, koje ustvari predstavljaju Zemljinu litosferu ili Zemljinu koru. Postoje tri kategorije ploča, na osnovu ukupne površine tih ploča: glavne (ili primarni) ploče, manje (ili sekundarnih) ploče. Glavne ploče imaju tendenciju da obuhvataju područje veće od 20 miliona km2. Manje ploče obuhvataju područje manje od 20 miliona km2, ali više od jednog miliona km2. Ploče koje su manje od milion km2 su poznate kao mikroploče.

Tektonika ploča je deo kontinentalne teorije pomeranja i zasniva se na konceptu da postoje sedam ili osam tektonskih ploča(u zavisnosti od toga kako su definisane). Bilo da se radi o glavnim plocama, manjim ili mikroplocama sve one predstavljaju deo okeanske ili kontinentalne litosfere. Tacnije pokrivaju dna okeana ili povrsinu kontinenata.

Ovaj informativni video daje sažet pregled tektonike ploča, počev od kontinentalne teorije Vagner Alfreda, koji je otvorio put za teoriju o tektonskim pločama, zatim  diskusiju o tipovima ploča i granicama medju pločama i kako one oblikuju našu zemlju:

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s