Naselja-istorijski razvoj

Naselja predstavljaju samostalne naseobine koje obuhvataju određeni broj stanovnika nastanjenih na određenom prostoru. U Srbiji se pod naseljem podrazumeva svako stalno ili privremeno nastanjeno mesto s posebnim imenom, bez obzira na broj kuća. Granice naselja su promenljive, a uslovljene su geografskim položajem i neprekidnim naseljavanjem ljudi.
Naselja Srbije se međusobno razlikuju po postanku. Najveći broj njih je nastao spontano i stihijski u različitim istorijskim periodima. Određen broj naselja je nastao intervencijom vlasti posleratnom kolonizacijom stanovništva iz manje razvijenih oblasti, a ostala naselja su nastala planski.
Postanak, razvoj i razmeštaj naselja na teritoriji naše zemlje bio je u velikoj zavisnosti od istorijskih događaja i stepena razvoja naroda koji su živeli na njenom prostoru. Još u doba Ilira (IV vek pre n. e.) postojala su stalna naselja na današnjoj teritoriji Srbije. Naselja iz ilirskog doba karakterišu seoske kuće od drveta i utvrđeni gradovi. Sa dolaskom Rimljana počeo je da se menja izgled naselja, posebno gradova. Gradovi rimskog doba svrstavali su se u dve osnovne grupe – kolonije i municipije. Kolonije su bili gradovi od najvećeg značaja, a municipije manji gradovi s okolinom koji su imali sekundarni značaj. U okviru kolonija nalazili su se trgovi, pozorišta, javne zgrade, vodovodi itd. Ovoj grupi gradova pripadali su Sirmium-Sremska Mitrovica, Singidunum-Beograd, Viminacium – Kostolac.


Za vreme invazija i ratova mnoge do tada veće varoši postale su beznačajne palanke ili su potpuno nestale, da bi se promenom prilika ponovo podigle i razvijale.
Na teritoriji koju je obuhvatala srpska srednjovekovna država prva naselja su formirana još u najranije doba zahvaljujući plodnosti južnog oboda Panonske nizije i prostora uz veće reke. Deo njih, sa strateški važnim položajem, prerašće u gradove čiji će se razvoj odvijati s kraćim ili dužim prekidima do danas. Dolaskom Stefana Nemanje na vlast otpočela je nova faza urbanizacije srpske države. Prekretnicu je predstavljalo usvajanje novih urbanih obrazaca kroz širenje srpske države i osvajanje mnogih vizantijskih gradova. Podizani su utvrđeni gradovi sa zidinama koje su ih štitile, kao što su: Stari Ras, Koznik, Golubac, Maglič, Zvečan, Beogradska tvrđava, Smederevska tvrđava, Lazarev grad u Kruševcu… Srpski vladari u srednjovekovnom periodu su podizali i manastire koji su takođe opasivani zidinama iz bezbedonosnih razloga. Svi vladari iz dinastije Nemanjića su podizali manastire, kao svoje zadužbine, a najveći broj ih je podigao kralj Milutin.
Podizani su i rudarski gradovi, kao što su Novo Brdo, Trepča, Brvenik. Novo Brdo je u svoje vreme bilo jedno od većih naselja u Evropi. Oko privremenih trgova su podizane manje naseobine. Formiranje svakog naselja u najvećoj meri zavisilo je od geografskih preduslova, tj. blizine saobraćajnica i rudnog bogatstva.
Za vreme turske vladavine postojale su dve vrste naselja: sela i gradovi.
Gradovi su bili svrstani u tri grupe: trg ili pazar, kasaba i šeher. Najveći gradovi bili su šeheri, dok su kasabe imale manju ulogu i značaj. Status pazara imala su veća naselja koja su plaćala izvesnu taksu i predstavljala su prelaznu grupu između sela i gradova.
Znatan deo današnjih gradova u Srbiji zasnovan je na temeljima gradova koji se pominju u srednjovekovnim izvorima. Neki od njih su Šabac, Valjevo, Smederevo, Užice, Jagodina, Pirot, Čačak, Kruševac, Priština, Peć, Prizren i drugi.


U XVIII i XIX veku varoši su postale značajna mesta gde se odvijala trgovina, tako da su i naselja u kojima su održavani vašari dobila veći značaj. Posle oslobođenja Srbije javila se potreba za novim administrativnim centrima i za novim pijacama ili regionalnim ekonomskim središtima, i usled toga su se na mestima povoljnog geografskog položaja razvijale varošice. Ako je okolina bila ekonomski snažna i varošica osnovana na raskrsnici važnih puteva, ona je često u kratkom vremenskom periodu postajala trgovački snažna (Obrenovac, Mladenovac, Žabare, Lapovo).
Razvoj i izgled naselja u Srbiji tokom XIX i u prvoj polovini XX veka pokazuje osobine tipične za agrarnu sredinu. Prvim popisom stanovništva u Kneževini Srbiji 1834. godine ustanovljeno je da je 93,5% stanovništva živelo u seoskim naseljima. Početkom XX veka taj broj se gotovo neznatno smanjio na 86,9%, i to obeležje je zadržano u centralnoj Srbiji i na Kosmetu do sredine XX veka.
Suštinske promene u izgledu, funkcijama i razvoju naselja desile su se nakon Drugog svetskog rata. Od 60-ih godina XX veka javili su se procesi urbanizacije i deagrarizacije na teritoriji cele Srbije. Kao posledica toga na jednoj strani se javlja demografsko pražnjenje prostranih seoskih oblasti, a na drugoj strani koncentracija stanovništva u gradovima i prigradskim zonama.
Krajem XX i početkom XXI veka brojna Srpska naselja na Kosovu i Metohiji nasilno su raseljena. Nestanak nekih seoskih naselja u jugoistočnoj Srbiji, kao i u dobrom delu pograničnih oblasti posledica je emigracija i izumiranja stanovništva.
Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine u Srbiji je bilo 6.158 naselja, od kojih je 195 gradskih naselja.
Prema teritorijalnoj organizaciji Srbije izdvojeno je 28 Gradskih opština koje obuhvataju prostor celih opština.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.