Plutajuća ostrva smeća

5 ostrva djubretaDva, do sada najveća ostrva smeća Veliko Pacifičko ostrvo smeća i Severno atlansko ostrvo smeća, sada imaju novu konkurenciju na jugu. Naime, naučnici su otkrili nove potvrde o novoj plutajućoj masi smeća/ostrva pored obale Čilea.

Naučnici sa 5 Gyres Institute, koji prate 5 ključnih tačaka zagađenja na svetskom okeanu, otkrili su ovo plutajuče ostrvo plastike koje se kreće morskim strujama. Ova zadnja, pored obale Čilea, nastala je u Južnom Pacifiku, oko Uskršnjih ostrva. To je za sada prvo plutajuće ostrvo smeća na južnoj hemisferi.

Naredni video pokazuje projektovano širenje plastičnog zagađenja tokom narednih 10 godina.

„ Da bismo kreirali rešenje za ekosistem moramo razumeti kolike su razmere tog problema, u ovom slučaju, sve češća ostrva plutajućeg đubreta plastike, ustvari naša misija je da pomognemo ljudima da shvate taj problem, kao i da nastavimo s apraćenjem najudaljenijih regiona svetskog okeana, u potrazi za novim ostrvima đubreta“ istakli su naučnici 5 Gyres Institute.

Ta ostrva plastičnog đubreta prevaljuju ogromne razdaljine, nošena morskim strujama i pritom prave ogromnu štetu. Naime, novija istraživanja pokazuju da ta ostrva prikupljaju i upijaju i ostale toksine.

Narednih godina naučnici 5 Gyres Institute, organizovaće brojne ekspedicije kakko bi locirali ta ostrva đubreta i pronašli načine da animiraju vlade raznih država, kako bi se pozabavile i ovim veoma opasnim zagađenjem.

Maximenko’s Plastic Pollution Growth Model from 5 Gyres on Vimeo.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.