Roald Engelbregt Graving Amundsen

Amundsen RoaldRoald Engelbregt Graving Amundsen (nor. Roald Amundsen; 16. jul 187218. jun 1928) je bio norveški istraživač polarnih predela. On je vodio Antartičku ekspediciju od 1910. do 1912. koja je prva stigla do Južnog pola.

Amundsen je rođen u porodici norveških brodovlasnika i kapetana. Inspirisan ekspedicijom Fritjora Nansena na Grenland 1888. godine odlučio je da svoj život posveti istraživanju.

Nestao je prilikom jedne spasilačke misije 1928. godine.

Bio je član belgijske ekspedicije na Antarktik, kao prvi oficir broda Belgika. Ova ekspedicija sprovedana je u zimu 1897. godine, što je slučajno ili namerno, prouzrokovalo, da se brod Belgika zaustavi kod ostrva Aleksander( 70˚ i 30’), zapadno od Antarktičkog poluostrva. Brod je bio zarobljen u ledu a ekipa je trebala da preživi stravičnu zimu za koju svakako nisu bili pripremljeni. Brodski lekar Frederik Kuk, je spasao posadu od bolesti skorbuta, naređujući posadi da jede sveže meso loveći životinje, što će Amundsenu biti značajna lekcija sa naredna putovanja.

Severni prolaz

Godine 1903. Amundsen je vodio ekspediciju do severozapadnog prolaza, između Atlantika i Tihog okena, uz obale Kanade, preko Bafinovog zaliva. Tokom ovog perjoda Amundsen i njegova posada su od lokalnih plemena naroda Netsilk, naučili veštine preživaljavanja u ovim ekstreminim uslovima, zatim veštine korišćenja sanki koje vuku psi . Posle treće zime, zarobljeni u ledu, Amundsen je uspeo da se oslobodi leda i preko Boforovog mora i Beringovor prolaza dođe u Tihi okean, odnosno zapadnu obalu Kanade i da nastavi prema ostrvu Viktorija.  Međutim zbog veoma oštre zime Amundsen je morao da prekine svoj put. U tom perjodu Norveška je prolazila kroz svoj burni perjod dobijanja samostalnosti a vest o tome da je Norveška dobila svoju nezavisnost od Švedske i dobila novog kralja Haakon VII. Amundsen je bio ulogoren u Eagle City, na Aljasci, i odatle poslao svoju poruku podrške novom Norveškom kralju.

Godine 1918. Amundsen organizuje ekspediciju na brodu Maud, da bi istražio oblasti Arktičkog okeana. Plan je bio da plove duž obale Sibira a ekspedicija je imala naučni karakter jer je na brodu pored Amundsena bio i geofizičar Harald Sverdrup. Nažalost, led je u ovim oblastima bio toliko gust da je Amundsenova ekspedicija je bila zarobljena u ledu gotovo 3 godine a za to vreme su izvršili brojna istraživanja. Zbog toga što je toliko vremena proveo zarobljen u ledu, brod je imao brojna oštećenja a plovidba po ledu je bila potpuno onemogućena. Amundsen je založio svoj brod i avionom se, 1922. godine vratio u Norvešku.

Posle skoro 90 godina, grupa naučnika pokušava da vrati Amundsenov brod Maud, koji je zarobljen u ledu i posle dužeg vremena ostao potopljen, da bi bio centralni deo novog muzeja u Norveškoj. Ovih dana, u Kembridž zalivu u Kanadi, vrše se ispitivanja i fotografisanje broda koji bi trebali da vrate. Menadžer ovog projekta Jan Wanggaard, izjavio je da je brod fantastično očuvan zbog niskih temperatura kojima je brod bio izložen.

Inače brod Maud je izgrađen u Askeru u Norveškoj i nazvan je po Norveškoj kraljici Maud. Brod je 1925. godine prodat kompaniji Hudson’s Bay i prekršten u Baymaud. On je jedno vreme služio kao skladište a zatim je potonuo u ledene vode zaliva. Godine 1990. Asker Savet u Norveškoj otkupio je brod za samo 1 $ ali su izvoznu dozvolu dobili tek ove godine 2012. u martu. Ovog meseca se sprovodi “preseljenje” broda iz Kanadskog zaliva u muzej u Norveškoj.

Amundsenov brod

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.